Как да се справим с щетите от пародонтита?

Развитието на пародонталната болест води винаги до единни същ краен резултат: понижаване на нивото на костта и подържащите зъбна тъкани. Костната загуба крие опастности в две измерения:


Понижаването на нивото на костта означава по малко тъкани които поддържат зъба. Ако си представим зъба като права отсечка от върха на корена до върха на коронката, то 2/3 от тази дължина трябва да е потопена в кост- зъбният корен. Това осигурява нормалната функция на зъба и стабилното му положение в устата.
Промяната в това съотношение крие опастност от разклащане и загуба на зъба.

От друга страна, костната загуба означава и отдръпване на венеца от коронката на зъба, нещо което винаги крие смущения в естетиката и дисхармония в усмивката. Пародонталната болест унищожава костта и тъканите които поддържат стабилен зъба. Възпалителният процес формира така наречените пародонтални джобове. Лечението на пародонтит винаги трябва да започне със потушаване на възпалителният процес. Вторият важен етап обаче, е да се справим с щетите от пародонтита.

В съвременните стоматологични практики успешно се прилагат хирургични манипулации с цел редуциране дълбочината на пародонталният джоб и възстановяване на увредените от възпалението тъкани. Съществуват сигурни методи, които позволяват на пародонтолозите в определени случаи, да постигат регенерация на костта и възстановяване на нивото на загубената кост. С помощта на тези леки хирургични намеси се постига възстановяване на загубената кост, нещо което е от първостепенно значение за дългосрочната преживяемост на зъба.

Друго соновно преимущество е постигането на редукция на пародонталните джобове. Благодарение на това се елиминира потенциален център на ново възпаление и положителният резултат от лечението на пародонтит се задържа дълго във времето.